Janita – Kenkätehdas

Janitan kengillä ja saapikkailla kävellään Pohjoismaissa, Baltiassa ja Venäjällä. Kenkätehdas Janita Oy on Suomen suurin naisten muotijalkineisiin erikoistunut kenkätehdas. Yrityksen perusti teollisuusneuvos Kalevi Salmi 1950-luvun lopulla. Myös hänen isänsä ja isoisänsä valmistivat aikoinaan kenkiä. Pojat, ”suutareita” neljännessä polvessa, toimitusjohtaja Jari Salmi ja varatoimitusjohtaja Jarmo Salmi, jatkavat kengänvalmistuksen perinnettä Seinäjoella.

Janita on merkittävä työllistäjä Seinäjoella. Kengänvalmistuksen ammattilaisten lisäksi Janita työllistää useita alihankkijoita. Valmistus ja materiaalit ovat mahdollisimman kotimaiset. Janita-saapikkaan kotimaisuusaste on korkea. Pohjoisen vaativat ilmasto-olosuhteet luovat perusedellytykset eri materiaaleille ja kengän kaikki kovaa kulutusta kokevat materiaalit ovat kotimaisilta valmistajilta.

Janita on hyvin sijoittunut keskelle markkina-alueitaan ja valmistuksesta perinteisesti yli 80% on vientiä. Ponnistelut suomalaisen työn ja viennin parissa on huomioitu korkealta viralliselta taholta Janitan vastaanottaessa joitakin vuosia sitten ”Presidentin Vientipalkinnon”.

Kengänvalmistus Suomessa on erityinen, perinteikäs, yhä käsityövaltainen teollisuuden ala. Sen perustana, kaikkein nykyaikaisemmin varustettunakin, ovat ainutlaatuiset ammattilaiset ja taitajat.

Näin valmistuu kansainvälisesti muodikas Janita tunnistettavin persoonallisin ominaispiirtein.

Esittelyvideo

Katsaus tuotantoon

Leikkaamo

Osaston työvaiheet sisältävät paljon käden ja silmän yhteistyötä. Materiaalit ovat luonnon raaka-aineita ja jokainen leikattava kengän osa vaatii huolellisuutta ja tarkkuutta.

Neulomo

Leikatut kappaleet kootaan ja niistä muodostuu monien ompeluvaiheiden jälkeen kengän neulos. Materiaalin luonteen takia, neulomo-osaston työvaiheet vaativat tekijältään taitoa ja ammattilaisen omistautumista.

Pinkomo

Osasto on teknisesti nykyaikainen. Jokaisessa työvaiheessa tarvitaan koneen ja ihmisen täydellistä yhteistyötä. Tällä osastolla kengät saavat lopullisen muotonsa.

Viimeistely

Viimeistely-osastolla kengät käsitellään suoja-aineilla, kiinnitetään isot soljet ja korut sekä nauhat. Tarkastusten jälkeen valmis kenkäpari pakataan rasiaan.

Varasto

Janita Oy
Kullervonkatu 2,
60120 SEINÄJOKI

+358 6 4200 200
+358 6 4147 696

Copyright © 2018 Janita Oy